Facebook!

Estetik

estetik1

Estetik Diş Hekimliği

   İnsanların gülümsediği anda ilk dikkat çeken organlar yüz bölgesi ve bu bölümü süsleyen dişlerimizdir. Bu anlamda sosyal toplumda yeni tanışmalarda ve toplantılarda ve özellikle kendine saygısı, güveni olan kişilerde ağız diş sağlığı bakımı,diş estetiği çok öne çıkan çarpıcı bir unsurdur.

estetik2
   Gülümseme ile birlikte bütünlük teşkil eden estetik dişler kişinin kariyer, özgüven ve ağız sağlığı ile birlikte çevresindeki kişilere saygısını ifade etmekle birlikte cevredede saygı ve hayranlık kazanırlar.

Estetik Diş Hekimliği aşağıdaki şartlarda uygulanmalıdır.

1.Dişlerimizde doğuştan yada çocuk yaşlarda aşırı antibiyotik kullanımından kaynaklanan renkleşmeler, aşırı flor eksiklikleri yada fazlalıklardan kaynaklanan, koyu ve renkli dişlere sahip hastalarda

2.İstenmeyen kazalarda kırılan ön bölge dişlerin restorasyonlarında

3.Çok fazla madde kaybı olan ön diş çürüklerin (Dolgu yapılmayacak kadar madde kaybı olan durumlarda)

4.Çürüklerle birlikte diş etleri çekilmelerinin oluşturduğu uzun ve kötü görünüme sahip dişleri olan kişilerde

5.Fazla büyümüş diş etleri tedavilerinden sonra istenilen diş estetiği şekillendirilmesi amacı ile

6.Doğuştan eksik yada fazla dişlerin bozduğu gülme hattı estetiğinin tekrar geri kazanılmasında

7.Diş, diş eti, dudak ilişkilerindeki oransal sapmalarda diş-dudak ilişkisinin diş eti görülmeksizin ideal bir gülümseme ilişkisinin tekrar kazanılmasında

8.Ön bölgede farklı sebeplerden kaybedilen bir ve birden çok dişlerin dudak ve yüz estetiğine uyularak yeniden şekillendirilmesinde

9.Çogu zaman ileriki yaşlarda aşırı diş kayıpları çene kemiği erimeleri, çökmüş gözüken yüz bölgesinin dik yöndeki ilişkisinin alt-üst çenenin boyutu değerlendirilerek dudak ve yanak kaslarının da eski kırışıksız hale döndürülmesi amaçlı yapılan protezlerin planlanılmasında

10.İstenmeyen kazalar sonucu çeneler, dişlerin kayıpları, çene kırıkları ve oluşan madde kayıplarının tamirinde yine yüz estetiğine uygun olarak diş – dudak ve çenelerin estetiğinin planlanılmasında Uygulanmaktadır.

estetik3

Estetik Diş Hekimliği hangi durumlarda uygulanmamalıdır?

1.Renkleşmiş dişler temizleme yada diş beyazlatma yöntemleri ile ideal renklerine kavuşabiliyorsa

2.Ön bölgedeki çapraşıklıklar da (aşırı çürük ve diş eti hastalıkları yoksa) mutlaka ortodontik tedavi ile düzeltilmeli kesinlikle dişlerde mine ve diğer dokulara zarar verilmeden estetik restorasyonlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca ortodontik tedaviler için yaş sınırı yoktur ve bu tedaviler orta ve ileri yaş grubunda diş rengi braket ve teller ile yapılmaktadır.

3.Ön bölgedeki dişler arası açıklıklar için en ideal çözüm ortodontik tedaviler ile bu boşluğun kapatılması olup asla hasta ısrar etmedikçe dişlerin mine ve dental dokularına zarar verilerek kaplama – porselenler ve laminalar’dan uzak durulmalıdır.

estetik4
Estetik Diş Hekimliği hangi durumlarda uygulanmalıdır?

1.Diş beyazlatma (Mutlaka Hekim kontrolü altında uygulanmasında diş ve diş eti sağlığı açısından faydalıdır.

2.Lamine kaplamalar (Ön dişlerin ön bölgesinde 0,2 – 0,4 mm aşındırılarak oluşturulan çok ince porselenlerin estetik olarak dişlere yerleştirilmesi) bu uygulamada çok az diş kesimi olup uygulama süresi çok kısadır.Ayrıca lamine alt yapısında metal kullanılmadığı için ileriki dönemde diş etlerinde renkleşmeler asla gözükmez. Bununla birlikte uzun dönmede laminelerde renk değişimi söz konusu değildir. Lamine yapılmadan önce mutlaka dişlerin varsa dolguları ve diş eti tedavileri yapılmalı, Yan dişler ile renk uyumuna dikkat edilmelidir.

3.Porselenler Bir ya da birden çok diş kayıpları , yada estetik diş hekimliği sorunu olan kişilerde, diş – diş eti – dudak ve gülme sorunu olan kişilerde porselen materyaller kullanılarak ideal estetik bir gülümseme sağlanmak amacı ile porselenler kullanılmaktadır. Yeni araştırmalar göstermektedir ki artık alt yapısında metal desteği olmayan porselenler tavsiye edilmektedir. Bu tür uygulamalar için hekim tarafından hasta doğru muayene edilmeli radyolojik bulgular doğru değerlendirilmeli uygulanacak porselen yapıların mukavemeti doğru hesaplanmalı ve hastalara bu uygulamalar detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.

   Bu uygulamaların bazılarında hekim bazılarında ise Hekim hasta birlikte karar verirler. Kullanılan materyaller;

1.Lamine
2.Empres
3.Zirkonyum
4.Cercon (Zirkonyum Oksit)
5.Galvano
6.Procera (Alimina Oksit)

Tam Seramik Kuronlar

   Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (tam seramik) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
 estetik5

Metal Desteksiz Tam Seramik Kuronlar ve Köprüler

   Aşırı madde kaybına uğramış dişlerin restorasyonu için yaptığımız kuron veya köprü protezlerini normalde altyapılarını metal olarak imal eder ve üstteki porselenin kırılmamasını sağlarız.

   Günümüzde artık metal kullanmadan güçlendirilmiş porselenden üretilen altyapılar metalin yerini tutmaktadır ve biz istisnai durumlar dışında metal alt yapıyı sağlık ve estetik açısından artık seçeneklerimiz arasında daha zor bulundurmaktayız.

   Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (tam seramik) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.
 estetik6
Avantajları:

. Tam seramikler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde tam seramikler tercih edilmelidir.

. Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko,fotoğraf makinası flaşı vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Tam seramikler ise doğal diş gibi tepki verir ve her türlü ışığı geçirirler.

. Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Tam seramikler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe yapıştırılırlar (Adeziv Simantasyon). Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir. Daha zor düşerler.

. Alt yapısında metal olmadığı için kuron – diş eti hizasında koyu renk(Mor Renkli) bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.

. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.

. Metal destekli porselenlerin alt yapısında kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski tam seramiklerde yoktur.

Metal Desteksiz Köprüler

   Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması yada freze edilmesi (kesilmesi) ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir.
 estetik7
Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Köprüler

   Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.
 estetik8
ZİRKONYUM ÇELİK KADAR SERT, KAR KADAR BEYAZ

   Diş hekimliği teknolojisi bugün başarılı ve estetik restoratif çözüm olarak hem ön hem de arka bölgelerdeki dişlerde rahatlıkla kullanılabilen ZİRKONYA esaslı materyali önermektedir; mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır.
 estetik9
   Zirkonya içeren estetik restorasyonların kırılma direnci 900 ile 1400 MPa arasındadır, bu da klasik yöntemlerle kıyaslandığında olağanüstü bir direnç sağlamakta ve yapılan restorasyonların sağlamlığını göstermektedir, bununla beraber geleneksel yöntemlerle yapılan metal seramik restorasyonlara göre çok daha estetik ve sağlıklıdırlar. Işık geçirebilme özellikleri onları metal seramik restorasyonlardan ayıran en büyük farklarıdır.
 estetik10

Porselen Dolgu Nedir?  

   Porselen dolgular (Porselen inley ya da Onley) laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel IPS makinesine alınarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir.
 estetik11
IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular:

•  Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları en yüksek olan malzemelerdir.
•  İleri teknoloji ile üretilirler
•  Porselen dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Normal dolguda açılan diş kavitesi üzerinde yapılan birkaç değişiklik ile diş porselen dolguya hazır hale getirilebilmektedir

   Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz, kompozit dolgular gibi de aşınmaz.

   Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine tercih edilmelidir.

*Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.