Facebook!

Pedodonti

Pedodonti1

Çocukların Dişleri Niye Çürüyor?

   Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle çürümeye daha yatkınlardır, daha kolay ve hızlı çürürler.

   Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen hassasiyet ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Olayı ancak dayanılamayacak kadar ağrı olmasında fark ederler ki bu durumda çok geç kalınmış olabilir.

   Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemezler. Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirler.

   Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı bir hata da emzik ya da biberonu şeker, reçel vb. gibi gıdalara batırarak çocuklara vermeleri veya uyku aralarında şekerli süt, meyve suyu gibi gıdalara alıştırmalarıdır. Böylece beslenme düzensizliğinden dolayı dişler çürümeye yatkın hale gelir.

 pedodonti2

Çocuklarda Diş Bakımı

   Bebekler 6. aydan başlayarak 3 yaşına kadar ve toplam 20 adet süt dişi ağızda tamamlanır. Çocuğa düzenli fırçalama alışkanlığının kazandırılması mümkün olduğunca erken başlamalıdır. Okul öncesi çağa kadar fırçalamanın ebeveyn tarafından yapılması ideal olandır. Ancak çocuğun da bu konuda kendine güveninin kazandırılması için asıl fırçalamadan sonra çocuğun kendisinin de dişlerini fırçalaması teşvik edilmelidir. Süt dişlerinin çürümesini önlemenin iki yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki topikal flor uygulaması diğeriyse fissür sealant (diş ojesi) uygulamasıdır.

Topikal Flor Uygulaması

   Florid belli oranlarda olduğu sürece dişlerin çürümeye dirençli hale getirilmesinde kullanılan en etkili maddedir. Bu madde özellikle diş macunlarında yoğun miktarda bulunur. Ancak çocuklar fırçalama işini tam anlamıyla sağlıklı olarak yapamadığından ağızda topikal flor uygulaması yapılmalıdır. Bu sayede yeterli miktarda florid dişler üzerinde depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli hale getirilir.

   Jel kıvamındaki flor çocuğun ağzına uygun ölçüdeki bir kaşık içerisine yerleştirilir ve ağızda 3-4 dakika bekletilir. Bu işlem alt ve üst çene için ayrı ayrı yapılır ve yılda 3-4 kez tekrarlanmasında fayda vardır.
Bu işlemin ağrısız olması ve anestezi gerektirmemesi çocuğun diş hekimi korkusunu yenmesinde gerçekten çok önemli yer tutar ve diş hekimine olan sempatisinin artmasına yardımcı olur.

Çocuğumun Dişlerinin Çürümesini Önlemek İçin Ne Yapmam Gerekir?

   Günümüzde modern diş hekimliğindeki gelişmeler sayesinde dişleri çürümekten korumak kolaydır. Diş çürüklerinden korunmada en etkili uygulamalardan biride fissür örtücülerdir. Diş ojesi olarakda bilinen bu uygulama çocuklarınız için ideal bir yöntemdir.

Fissür Örtücü (Sealant) Nedir?

   Fissür örtücü azı dişlerin çiğneme yüzeylerini örten ve dişleri çürüğe karşı koruyan akıcı kıvamda bir maddedir. Dişler ilk sürüldükleri zaman diş minesi tam olarak olgunlaşmadığından yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsiz ve çürük oluşumuna yatkındır.

   Fissür örtücü nün uygulanması için en uygun zaman bu dişlerin sürdüğü ilk aylardır. Çocuğunuzun ilk dişleri olan süt dişleri fissür örtücülerle çürüğe karşı korunabilir.

   Unutulmamalıdırki diş çürükleri özellikle çocuklarda daha yeni sürmüş genç dişler çok hızlı ilerler bu sebepten dolayı fissür örtücülerin zaman kaybedilmeden uygulanması çok önemlidir.

Fissür Örtücü (Sealant) Nasıl Uygulanır?

   Fissür örtücü dişe uygulanır ve mavi ışık (ışınlı dolgu cihazı) yardımıyla sertleşmesi sağlanır. Bütün bu işlemler yaklaşık 3-5 dk. sürer ve işlem esnasında çocuğunuz ağrı hissetmez. Fissür örtücü uygulamasından sonra çocuğunuz eğer isterse hemen bir şey yiyip içebilir.

Fissür Örtücü (Sealant) Ne Kadar Süre Ağızda Kalır?

   Fissür örtücüler zamanla aşınabilir, buna rağmen yıllar sonra bile % 85- 90 oranında dişler üzerinde kaldığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Diş gıcırdatma ve sert gıdaların sıkça tüketimi fissür örtücülerin daha çabuk kırılmasına ve düşmesine neden olabilir. Fissür örtücülerin diş minesine bağlanma kuvveti, uygulama sırasında ne kadar iyi olursa diş üzerinde kalma ömrüde o kadar uzun olur.

*Site içeriğinde bulunan bilgiler destek sağlamak içindir. Hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmez.